hey yo!Fatin again here membawa perkhabaran dari Pilah nih..Eh silap we called it as Beting Highland.Chewah name nak hebat je..Why Beting Highland?sebab tempat ni ala-ala Genting Highland jugak,bangun pagi-pagi bukak tingkap nampak kabus tebal-tebal.Betul tak tipu!

nampak tak kabus-kabus tu..tu bukan asap api yang terbakar bukan jugak orang sembur ubat nyamuk tau..hahaha ni kalau Sam tengok ni mesti die cakap fatin batak kabus.Yela ni jela aset yang ade kat sini.Kesian tak?
Sini agak pedalaman,sangat jauh kot dari bandar..Kalau ikut harga cab,pegi pekan Pilah RM12,kalau pegi Seremban RM50..Dapat agak tak macamane jauhnye tempat ni.Sebelum nak sampai sini kena lalu jerat cina,perkuburan india,kristian.Then akan jumpa ladang kelapa sawit.Lembu,kerbau,kambing landing tengah jalan memang perkara normal la and the most important thing is taik-taik lembu akan menghiasi sepanjang jalan ke sini.Bas memang tak masuk la sampai sini except for bas UiTM yang free of charge tu.Tapi tempat ni sangat nyaman and tenteram.Jom fatin bawak korang jelajah UiTM Kuala Pilah ni...


Pejabat pentadbiran..sinila kelas kitorang semua.Inila satu-satunya banggunan yang ade lif kat Pilah ni!hehenasib baik ade lif kalau tak mau tercabut kaki nak naik tingkat 6 tu.


tempat makan..dengan kata lain kafe.Tak tau la kenapa dalam gambar ni nmpak mewah sangat.walaupun korang rase kitorang duduk pedalaman,tapi harga makanan kat sini agak mahal jugak la.Lunch je kadang-kadang ade yang mencecah RM5,ambik lauk biasa-biasa je pun.Tu baru lunch!

Pejabat ladang.Sini la budak-budak ladang berladang setiap ari Jumaat.Tempat kitorang ni just ade satu fakulti je.Fakulti of applied science atau dengan kata lain fakulti sains gunaan.So memang course yang ade sangat sikit kalau nak dibandingkan dengan tempat lain.Majoriti kat sini budak-budak DIS-diploma in science,yang lain tu Plantation management yang kitorang gelar as budak ladang,Food Technology,Microbiology,Textile,Degree Bio,Degree ladang. 

kaunter pertanyaan



Dewan kuliah.Sejuk takat beku..huhu

bilik tutorial..fatin selalu duduk kat belakang sebab selalu datang lambat..hehe


Seri Menanti & Seri Pilah College.tu la bilik-bilik kitorang semua!

pic-pic diatas disponsor oleh abang senior yang cute..hehe
thanx abang naufal! 
http://thepotpetking.blogspot.com


view from my room..ape yang korang nampak?hutan je kan??
bayangkanlah..

my room

study corner.

rumah kat sini ala-ala apartment.Dalam 1 rumah ade 3 bilik,dalam 1 bilik ade 2 orang then ade ampaian,bilik mandi,toilet.UiTM ni pun baru je beroperasi setahun.Senior yang paling tua pun baru part 3.Mostly umur 19.Disebabkan tempat ni baru so rules dia pun sangat ketat.Tak boleh tampal/sangkut ape-ape kat dinding,barang elektrik kena bayar,pergi kelas kena agak formal,if miss even sekali koko or kelas kena tindakan tatatertib and sape yang langgar peraturan kena saman.Ha ingat kat jalan raya je ke kena saman.Duduk dalam bilik pun boleh kena saman.Buat setakat ni fatin da termiss 2 kelas berturut-turut tanpa disengajakan sebab tak tau jadual baru.Kat sini memang kena alert sebab semua info die main tampal memo je kalau tak baca memo nasib la.Nasib baik tak kena tindakan ape-ape sebab baru first time..hehe Then sape yang kena saman memang susah nak dapat kolej for the next sem.Kalau kat Shah Alam tu nak suruh kte duduk luar boleh diterima lagi,ni kat Pilah ni mane nak cari rumah sewa?Kolej pulak memang sangat terhad.Melimpah ruah manusia kat situ sampai ade yang kena stay kat kampus lama.

ni la jalan yang kitorang kena redah untuk ke kelas.Sangat jauh.Perjalanan pergi dengan kelajuan yang biasa ambik masa lebih kurang 10 minit,perjalanan balik pulak ambik masa dalam 15 minit.Kenapa duration dia berbeza?sebabnye balik kena naik bukit yang agak tinggi.That's why la lambat.

korang rindu kitorang tak?ha tak??kitorang pun tak jugak..haha
Mesti korang ingat fatin dengan fiza asyik melekat je kat sane kan?Tidak sama sekali ok!Bilik kitorang tak sama,bukan setakat tak sama jauh pulak tu.Fiza SM1,Fatin SM3.Group kelas pun tak sama sebab diorang susun ikut abjad nama.Fatin and Norfiza.Memang takkan la nak dapat group yang sama kan.Fatin group DS1B1,Fiza group DS1C2 while Hassan DS1C1.Disebabkan diorang susun ikut abjad nama so dalam group fatin hanani ade 5 orang nama fatin.Ha macamane tu.Panggil Fatin lima-lima pandang.Then nickname Fatin kat sane bukan lagi Fatin but Hanani or Nani.Geli je bila dengar orang panggil macam tu.Bukan Fatin yang suruh diorang panggil macam tu,diorang yang dengan suka rela nya nak panggil macam tu yer!tapi kitorang bernasib baik sebab dapat satu platun dam Kesatria Negara.Platun 7 yang paling happening tu.Hassan pun sama.5SC2 bergabung semula disana yer..haha.Kesatria Negara ni ala-ala KRS tu la.Tiap hari Rabu pukul 5-7 pm kitorang kena turun ke Pejabat pentadbiran tu for KOKO.Wajib ok untuk semua except for sape yang pegi PLKN.Kena belajar kawad balik from the basic.

Budak PU yang lain kat sini Hassan,Farah Zawani,Atikah Hariri and kakak kepada Farhany,kak Famieza kan name die?of course la kak Famieza tu senior kan and dia sekarang Degree in Biology.Hebat kan bdak PU?

ni semua my housemate.

but dont worry Fiza and Fatin still together-gether.Balik rumah sama-sama,kena tempuh perjalanan balik yang sangat adventure.Bayangkan from Puchong ke Pilah mengambil masa 8 jam.Dugaan tu yer.Kitorang da pandai berdikari ye balik sendiri.!hahaha =D

5SC2  yang lain pulak ape cerita?Share la story korang kat sane.Nurse wanna be?best kat sane? Geng kat KMS tu ape kes pulak?nampak bahagia je korang kat sane.FAtin rindu kat korang semua da tahap Mega nih..Bila kena survive sorang-sorang kat sini tetibe rase nak jadi bdak sc2 balik ='(

Lecturer Chemistry kte kat sini sebijik macam cikgu Marani.Kalau dulu korang ade nak bagi kita copy korang punye report,korang punye homework..but now sape lagi nak bagi kte copy semua tu..hahaha..bila tiba je mase miss tu nak bincang mula la kecut perut takut kena tunjuk jalan kira untuk soalan yang kte tak reti.But kte still bernasib baik sebab selalu kena kat soalan yang senang..huhu

miss korang LOTS! =)

panjang pulak Fatin merapu kat sini..buat macam blog sendiri pulak..haha
tak malu betul =P

full of love,

5 comments:

simon said...

nice blog :)

Haw said...

salam ziarah ke kampus awak ni!

ziziezizot :) said...

nice room ;)

ms.Teddy said...

1/3 utk bahagia tu masih xpenuh lg..

Maryam Fatanah said...

dulu mtrix n. sembilan kat pilah..mmg berkabus..best kan..ala2 negara wetern la konon2nyer..uitm yer?? me uitm shah alam..x jumpe kabus kat sini...waaa

Post a Comment