dear bloggies...
yesterday we had a wonderful dinner pada malam new year.
and for a first time in my whole lifespan. ape kau merepek syafira. haha.
nah here we go. :D
sorry for the unperfect photo we had yesterday. we suppose tak gune AUTO lah korank waktu malam.

di depan kedai "7e" kan nabil.? hehe. :D

isn't it nampak indah bile dalam gambar honey.?
monyet lah korank. sepah2 kan taman indah ni.

while waiting aDdam yang beli-belah. faidhi snap-ing2.
nabil khusyuk with his psp.
syafira sibuk fikir nak balik pkul brpe. haha :S

picca ini diambil. tapi saya sendiri xpasti ape maksudnye.
plus. ia blur semacam je.


menunggu adDam untuk hantar saya balik.
sibuk bergambar dengan Jodoh. haha., :D


unexpected picca we had yesterday.
penangkap : faidhi ke nabil.?
tertangkap : encik wan muhammad shahmi bin wan malik.


saudara farrez.

mendengar celoteh shahmi yang nak balik dah time nie.
kau memang gile la shahmi.

everything make us smile. asyik2 gelak. asyik2 tersedak bile minum air dengan tibetibe shahmi cakap something. kalau shahmi cakap je. sah2 gelak. confirm. fareez dan danny pun datang. memeriahkan majlis. nik eishahani. like tht ke nme u? hehe. dia pun hadir same. faidhi kata suruh datang teman syafira. potpetpotpet. she's there too. dari pukul 9 sampai lah melewati satu masa yang sangAt lama kami beramai2 kat situ. makan malam yang sangAt indah berlangsung saNgat hebat...

1.30 PAGI
korank!... selepas menguap untuk kali yang ketujuh ratus belas kali then adDam dan mierol hantar saya balik. terima kasih!.
sayang korank la. :D
mereka yang hadir : raziqin, syafira, nabil, faidhi, adDam, fareez, mierol, shahmi, danny, nik eshahani. dan ada seorang pakcik yang datang memberi ceramah.

p/s : take care my sweater budak. and i jage dengan cemerlang u punye. copy?
salam orang ramai.
selesai tengok video hasil nukilan fatin. dan dengan tibetibe idea untuk mengupdate datang mencurah2. tak sangka betul idea akan datang sebanyak itu. tapi dengan tibetibe juge ia hilang dalam benak fikiran. memang bodoh betul kau nie syafira. mesti ramai cakap macam tu. confirm. haha., :D

saya dengan gah nye nak list kan sesuatu nak tengok.?
here is all the issues that make puchong high school kebabom for a while this year.


satu : masa kami ramai2 mengekploitasi minggu bm. ia langsung tidak dirancang. dan juge tak diminta oleh kami. setiap manusia yang duduk dekat situ waktu perbincangan untuk aktiviti minggu bm rataratanye semua budak sc2.. kami yang mencoretkan hari pelancaran yang saangat gah hingga ketua panitia tahun ini mendapat tepukan yang sangat gemuruh. latihan yang dibuat sampai ke hari ahad kadaang2 make me feel like kebabom. aduhai. i just want the day of the year itu done ASAP. xmau hari ahad bersama family terdisturb anymore. dan apabila semuanye menjadi kenyataan dan sangat gempak saya sangat happy. i mean bukan saya, semua orang.semua jejaka dan jejaki dari 5sc2. dan bunyinye memaNG agak gelabah nak mati. tapi memang itu yang jadi. saya hanya mencoretkannye. kan2. haha. kami mengendalikan semuanye untuk tahun terakhir dengan harapan ia akan jadi kenangan yang hebat. bukan untuk masuk ke longkang. faidhi dengan agenda explorace nye. fatin dengan teaternye. kite cter pasal explorace dulu yek. idea semua datang direct dari faidhi. dari acaranye sampai lah ke kemuncaknye. every single thing dia buat kami turutkan saja. tak de sorank pun yang bantah. kecuali pasal "SYABAS". sape2 yang boleh ingat mesti gelak pasal bnde nie. perang antara diorank yang buat ktornk gelak sangat2. haha. pasal roti belacan yang dipenyek gagah oleh faidhi dan nabil. air wasabi yang sangat busuk nak mati yang disediakan enak oleh raziqin dan addam serta dibantu azlan. susun kata yang disiapkan dengan penuh kejam oleh nabil dan syafira. denda2 yang agak pelik dirancang oleh huda. kutip ulat gongok.? ape tu huda. eiyu.! nyanyian asli yang diminta dinyanyikan dalam rentak agak mencabar idea khas dari ameer.mainan tepung yang agak nak kena tumbuk sape yang tak ske. everything make the explorace kebabom!. haha. betul la kata wonderpet. ape yang penting? kerjesame>! selepas explorace selesai kami diminta untuk sertai teater. ianya agak pelik sebab kami bleh buat perancangan dalam masa yang singkat. sebelum solat jumAat. buat sekejap. tapi asyik gelak je. waktu dorank solat jumaat. kami buat everything. pakaian. lagu. dan semuanye. dan kami buat untuk menghappykan sang guru bernama puan aidal. beliau sangat nak kami masuk. confirm kami akan menang lah tu. haha. dan ia jadi lepas kami dapat number dua. tahniah!. PUTEra guNUng leDang!.

two : isu seringgit. saya dengan pasti dan yakinNye sangat confirm yang korank ingat pasal bnde nie. semua orang dah berbaik2 tapi kenangan kite kan hebat sampai boleh masuk buku sejarah form5. haha. tibetibe teringat mama lah korank. kembali kepada mo0d seringgit. hari itu hari yang sangat hebat apabila semua orang bangga dapat sahabt macam faidhi yang sangat baik hati untuk tolong kaMi untuk copy bahan untuk biology. ia sangat mengharukan even kami pay for it. tapi xkesah la. semua orang sanggup bayar; seringgitkan. dan blablaabla. actully saya dah sedikit mengalami hilang ingatan. tak ingat sangat la cerite nie koraank. ! dan part jadi seronok bile faidhi terus bagi pada DIA paper bio tu even dia xmau. kononnye dia xmau bayar. lantak la. dah tolong copy kan amik jelah. dan seterusnye. sesi koyang2 berlangsung. dan setelah itu menengking2. dan seterusnye, saya tak ingat!. sekian.

tiga : isu bila kami semua kecoh dengan national service. ramai yang xdapat merungut. yang dapat menyesal nak mati hidup tahun ni. haha., :D muhaimin sibuk mengoffer untuk join dia. mulia betul ahti kau mint. hehe.
empat : isu kasut. saya malAs nak cerita pasal ni. sebab saya xnak benda lepas jadi balik. so let it be like that sahaje.,
lima : yang paling best. isu curi meja cikgu. mana taknye kami senior tapi kelas kami xdek meja cikgu. agak panas lah kan. hehe., then dengan tibetibe ramai jejaka2 kelas 5sc2 hilang satu hari itu. kami pun xtau dorank gi mne. dan tibetibe ada sorank rakyat kami jerit sambil mengeluarkan kepalanye dari satu tingkap. wei2 tengok tu. dan kami semua tengok. dan kelihatan ada meja berjalan. haha., dan itu ini itu ini.
enam : isu surau berlipas. saya xada waktu kejadian. so saya xtahu la. tapi berdasarkan cerita mereka. ia sangAt gempak. kebabom. !
tujuh : apa kata lain kali saya sambung. saya dah penat menaip la. :D

nah amik nih!!boring2 dok kat umah sye bwat this simple video for u all!!
ade la skit2 memory kte2 sepanjang taon nie!!waaaarrrrrggggggghhh..i started to cry now!!
miss u lah prince and princess 5 sains 2 2009!!

~tintin~

salam people. saya menceroboh masuk profile encik shahirul raziqin. dan saya copy gambar2 ini. ini bagi membuatkan blog ini tidak sepi dengan cter2 baru.
ini adalah sebahagian picca yang mereka snap ketika mereka di maran. paahang.
mereka buat camping tanpa ajak saya. ade ke?
isyh2. tapi nampak cool gler tapak camp mereka.
enjoy the view.!








dear bloggie,
saya sangat lah bertuah kerana pada hari ini saya telah diajak berbual oleh seorang manusia yang TELAH membuka satu kedai dia.
beliau mengelarkan "KEDAi" beliau dengan nama yang sangat glamour :
- nabil smith!-
dengan bunyi yang mcam2 percaya saya pun mengupdate blog tentang kedai idamannnye. tibetibe saya nak tergelak sebab beliau mengidamkan sesuatu yang luar dari biasa.
pada kebiasaanye beliau jarang mengidamkan sesuatu yang lebih2. tapi kali ini dia mcm dah jadi semakin bengong.
haha., :D

eh2. kembali kepada mood percayakan nabil ye semua.
beliau sangat baik hati untuk mengambil pekerja ye.
kreteria yaang dimahukan adalah seperti berikut.
one : mesti lah warganegara malaysia. bangladesh mari xmau ar..
two : borang hendaklah diambil sebelum tarikh tutup. bile tarikh tutup, tanye nabil.
tiga : kamu mesti lah pandai mengdesign sesuatu. nak tau ape bndenye, tnye nabil lagi.
empat : anda mestilah reti memahami bahasa nabil yang kadang2 menggunakan bahasa sanskrit yang sukar difahami dalam pertuturan seharian.
lima : dah la. x banyak sgt syarat nak jadi pekerja nabil smith tu. jumpe je dia. cakap macam ni : "wahai nabil yang kacak(sambil muntah), bleh tak saya nak kje dengan company awak.."

sekian terima kasih. itu sahAja untuk kali ini. :D


salam people.

picca ini masa zaman dahulu kala.

umur saya berape yek?
ntah la. form2 kot. ke form1. ke ke ke.
xkesah la. yang sangat penting.
post ini dipost kerana munir nak sangat ia dipostkan.
dia nak gelak la tu.
tapi ia dipass kepada saya pada waktu spm yang sudah.
yang satu lagi picca munir dengan nuramalina. cantik2. :D
sekian ittu sahaja.
nak gi update blog family plak.
salam. :D
let's sing sama2.
music please....

"...happy birthday to u.
happy birthday too u.
happy birthday to ameer arief.
happy birthday too u....."

sekian terima kasih.
oke dah2 stop the music cepat. silent2.
okeh cepat make a wish.
oke! dah.

we wish u all the best untuk segala macam urusan kau.
dah semoga kau berbahagia di sampin keluarga dan
orang yang tercinta. :D


salam people.
yesterday mereka2 beramai2 ke lago0n. it sound go0d kan. ya it is ! kot.
xkesah la tapi saya dapat picca ini daripada raziqin.
i text him. and itu ini kami bualkan.
ya tahniah 7 orang pegi.
dan.
itu
ini. maaf. tiada cerita yang banyak untuk diceritakan.
hanya sekeping gambar.
yang diterima melalui MMS.
okeh!
itu sahaja.
terima kasih raziqin.

silent!

h0h0..akhirnye weh..

sye pon sudah merdeka oke..hahaha

tahniah la kpd sye kot..huhu

what next??dont know what to do..

and tetibe rase rindu nk pegi skola balik!!

rase rindu nk jmpe korang sume..mcmla da tak jmpe setaun kan.

addam & the gang how was ur sunway lagoon..??? =p

~tintin~

salam people.tibetibe saya teringin sangat nak tukar layout.
saya harap korank xmarah sebab saya memandai2. tanpa tanya korank saya tukar je.
tapi harap2 tak ada yang berkecil hati dengan pertukaran ini.
kerana..
entah. tiada reason untuk itu.
tahu tak kenapa saya tukar layout berunsur ini.
saya sendiri tak pasti. tapi yang sangat sure. saya teringat pencil2. pen2.
serta correction tape yang telah saya gunekan sewaktu SPM yang lepas.
jadi semasa menyibukkan diri sepanjang hari di hadapan laptop, saya terjumpa satu web yang sangat cool.
di mana di dalamnya terkadung macam2 layout yang sangat menarik.
dan inilah hasil pencarian saya yang agak lama.
while IM with intan adik raziqin. saya terjumpa sesuatu.
dan ia mengembalikan mo0d saya yang sudah berapa hari hilang.
blog seseorang. blog itu membuat saya ketawa.
dah lama rasanye saya tak ketawa mcam tu.
rasa a little bit tenang. because half daripada kekusutan saya hilang pergi.
terima kasih pada author blog itu.
let's smile bersama2 nak tak.?
:D
let's sing this song together.

WIRA WIRAWATI HARAPAN BANGSA
TIBA MASA KITA BERJASA
KITA SAHUT CABARAN
BERGERAK SEIRINGAN
DEMI MENCAPAI WAWASAN

KENALI RAKAN PELBAGAI BUDAYA
SELAMI WARISAN KITA YANG KAYA
BERSAMA BERGANDINGAN
TIADA PERBEZAAN
KITA WARGA MALAYSIA

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA
BERBAKTI PENUH SETIA
SATU HASRAT SATU SEMANGAT
SATU TEKAD BERSAMA

KAMI WIRA WIRAWATI NEGARA
KINI MASA KAMI BERJAYA
KAMI SAHUT CABARAN
BERGERAK SEIRINGAN
KAMI PASTI MENCAPAI WAWASAN

KITA SAHUT CABARAN
BERSAMA BERGANDINGAN
BERKHIDMAT UNTUK NEGARA
MALAYSIA

terima kasih.
even kite semua ramai xdpat.
jangan di pedulikan. marilah kite nyanyi. dengan lantang. tanpa menghiraukan persekitaran yang buduh.
haha.
korank ade rasa macam ape yang saya rasa tak. saya rasa nak boom boomBAstik pejabat yang handle 'NS' nie.
kenapa dorank xpilih nama saya. saya nak juga pegi PLKN. dari saya mula tengok muka encik mahmudi. dari tu lah saya mengidam nak masuk national service nie. tapi dorank tak nak jugak pilih saya.
aneh dan hairan mula menyelubungi saya. haha.

kepada wan nurhuda binti wan mukhtar. encik muhaimin. dan siapa2 yang dapat. nanti cerita2 kat saya ye. ! :D
sekian. silent!

now ia milik pn.tuan norasiah!!

tgn itu milik cik fiza!!

**tp sye lg suke cermin yg retak tue!!!kpd sesiapa yg bakal menduduki kelas 5 sc 2 next year jagalah cermin sakti tu elok2 yerk..

** pic bersama cermin yg retak ade kat hasan =( **

~tintin~

syafira's befday!!-10.11.09-


*sye tau da lmbt klau nk diceritakn skrg..tp okla ade drpd tak de kan..haha..da la wish pon lmbat!!hehe =p

*and befday cik faidhi pon sye lupe nk wish..haha..trok btol!!klau wish skrg agk2 diterima lg x..?? sory faidhi!!sye da jd makin nyanyok kot..

~tintin~

salam. helo people!. :)
korank teringin nak tengok kenangan lama tak.. tak? peduli ape saya. saya tetap nak update blog. sebab ianya tidak dikendalikan sudah lama. in plus bukan saya ada cerita baru pun nak diupdatee tentang pun. so better saya buat sesuatu daripada biarkan blog cantik initerdampar begitu sahaja. copy? ini adalah majlis BBq yang dijalankan sebelum upacara spm berjalan. majlis ini di jalankan adalah untuk menunjukkan ucapan thanx kepada mereka yag menjayakan majlis solat hajat di masjid. semua yang hadir amat dialu2kan untuk datang. dan ini lah yang jadi. enjoy the story.. ! :D

ini faidhi. dia suke interfere. dalam apa jua keadaan.
as usual gmbrnye akan sebesar ini. :D

bukan muhrim duduk jauh2. elok2.. bagus!

ini lah yang ter'bbQ'

NAK TENGOK ORG yang lapar.?

ni hah! tu pun xkenyang2 lagi. sambil tambah2.. :)

ini budak wong!.

xtau lah bile mse dye tolong mse solat hajat tu?

situasi" tertanya2!.

tujuan picca ini diambil untuk memberitahu. inilah

puan RAshidah. yang arranged bnde nie. thanx !kami sahaja yang datang. act amalina ada tapi she's sooooo busy sangat. membakar. !:D

we enjoy the night. the whole night, ianya adalah hadiah yang sangat special.itu sajalah ceritanya.tiada lagi kata. lain kali saya upload gambar2 ain ye. banyak sgt dalam folder2. perlu ruang untuk bnde lain pulak. sekian sahaja.! :D






salam. anak kucing duduk mencangkung, anak orang duduk tertiarap, esok kita jumpa lagi, jangan lupa bawak cengkodok. hebat pantun? :D
korank pernah rasa tak yang rokok tu bodoh? eh bukan2 smoker tu yang stupid kuasa dua punya. saya xrasa pun macam tu sebab bagi saya
tukang buat rokok tu yang bodoh kuasa enam ratus lagi. yelah dia buat tapi dia tak hisap. mana saya tau dia tak hisap? kalau dia hisap dah lama dah dia masuk goal!. in plus tak kan dia bagi orang nak buat kajian berapa banyak racun kimia dalam sebatang rokok tu. dia tu dah macam pembunuh. dia dah bunuh variety orang2 budus di seluruh pelusuk dunia. yang lagi menghairankan kenapa yang smoke tu budak2 ang belaja biology dengan chemistry. yang blajar science pun! Bila tanya berapa banyak bahan kimia yang ada dalam sebatang rokok huduh tu. pandai plak jawab ade beribu2. tapi kenapa diorank still habiskan duit untuk bnde tu. kadang2 saya nak tanya dorang apa rasa rokok tu? ada rasa macam masak lemak cili api tak? tak pun macam selipar jepun cicah chocolate.? dah tau rokok tu boleh hitamkan gigi lagi nak hisap. lagi satu yang menghairankan kenapa nak hembus balik asap tu. ? apa kata bila diorank dah sedut telan je terus asap tu. seNang! tak lah banyak sangat air pullution. passive smoker pun dapat direducekan. dah nak hisap tak yah lah jadi baik hati nak bagi asap tu dekat orang lain. kau orang je smoker2 yang budus yang nak mati cepat. ktorank xnak. copy?

dan itu sahaja yang saya nak cerita. sesuatu yang sangat mengonfiuskan saya. ! :D

Allah is the great one. nOthing can change that facts.!
betul la. :D
Allah is always there for you.
awak jahat ke,
awak baik ke,
awak lupe Dia ke,
awak lupe nak solat isyak ke,
Dia tetap ada dekat situ untuk awak. sEbab Dia sangat sayang pada awak semua. tapi sampai bile awak nak biar Dia je sayang dekat awak. tak nak sayang Dia balik ke?

p/s : can u guys accept macam ni punya story.
salam. anak itik makan ikan kekek, hati riang esok takde exam.
eh sedap pantun? haha. oh teringat tibetibe macam nak write about something.
this was told by someone. yang saya sendiri xberapa pasti siapa.
somehow saya rase mcm sy penah bace somewheree . mags ape tah :)

here it goes . once upon a time , in a lovely village . eh melayu je la . susah nak putar belit . hihi :) dulu , ade sorang budak laki ni . dye baik sgt dgn sebatang pokok . dari kecik dorang main same2 . cm tetiap ari , tak penah miss laa . rapat sangaat , sampai la satu hari ni . tetibe budak laki tu dh tak datang main same2 . arini dtg , esok tak dtg , arini dtg , esok tk dtg ... satu hari ni pokok tanye kt budak laki ni , "kenape kau jarang datang ? aku rindu nak main ngn kau . rindu sangat nak main same2" . then the boy answered, "sekarang aku dh besa . aku ade mainan baru , tapi aku tak cukup duit nak beli mainan tu" . the tree then replied,"aku pun takde duit nak bagi kau untuk beli mainan tu , tapi aku ade buah . kau amek la buah ni , jual . duit nanti kau amik beli mainan". budak laki tu dengan hepynye pegi la pasa jual buah ni . then duit tu dye beli mainan .

lepas tuu , budak tu tak datang lagi dah . tetiap ari pokok ni rindu kat dyee . sampai satu hari tu , budak laki ni datang balik . dye kate , 'sekarang aku dh besar . aku dh keje , dah kawin , dh ade anak . tapi aku takde duit nak buat rumah . pastu pokok ni pun kate , ' aku pun takde duit nak bagi kau . tapi aku ade ranting , kau amikla buat tiang2 rumah ' . pastu budak laki ni dengan gembirenye amek la ranting2 pokok tadi tuu .

dan tibetibe saya lupe dah cerita tu. so baik saya stop cerita. saya tak rasa ending cerita tu best. tapi cerita sangat sedih konon. haha., :) itu sahaja.

to my dearest fyra;

size of reactant..
the smaller the size of reactant,the larger is the total surface area exposed to collision.

concentration of reactant..
the higher the concentration,the higher is the number of particles in a unit volume.

temperature of reaction mixture..
the higher the temperature,the higher is the kinetic energy of reactant particles.The particles move faster

catalyst..
catalyst provides an alternative path of reaction which needs lower activation energy.

1.the frequency of collision between particles increases.
2.the frequency of effective collision between particles increases.
3.the rate of reaction increases.

*utk catalyst start dr no.2..yg laen start dr no.1

**tintin** 
=)